Återhämtning

Mamma behöver vila

Mamma behöver vila

Konsten att få resten av familjen med på att mamma behöver vila

Mamma behöver vila! Ja, det var verkligen så. Kanske lite sent som jag förstod det.

Det var sommarlov och barnen var 4 och 7 år gamla. Jag hade ledigt ganska länge men inte min man då vi sparade semesterdagar till en längre resa senare. 1,5 vecka av vår gemensamma semester lade han dessutom om taket på gäststugan… Så jag var i princip själv med barnen samtidigt som jag var så outgrundligt trött.

Och det var så svårt att förstå för jag älskade mina barn, jag älskade att vara hemma i vårt nya hus med fantastisk trädgård och jag var ledig. Vad mer att önska?

Barn i den där åldern är så sjukt intensiva. I alla fall var mina barn de. De börjar bli lite större men behöver fortfarande så mycket hjälp och 4-åringen behövde fortfarande ”passas”. Och det behövdes ständigt mat!

Något som jag i alla fall förstod var, att om jag skulle överleva de här dagarna, behövde jag minst en paus per dag. Jag bestämde att stunden efter frukost var min och att jag då skulle dricka kaffe i fred sittandes på trappan om vädret tillät. Jag förklarade för mina barn att de bara fick störa mig om de höll på att dö eller om det brann för det var min stund av ”lugn och ro”.

Till min förvåning köpte de detta! Jag var nog väldigt tydlig med mina behov.

Det var så ljuvligt. Inte för att det helt tog bort min trötthet men jag överlevde dagen. Det hände också efter ett tag att jag drack kaffe på eftermiddagen och att något av barnen frågade – Vill du ha lugn och ro nu?

Absolut att jag kunde ta några minuter av lugn och ro till. Väl implementerad paus!

En utvilad mamma gynnar familjen

Numera har min familj lärt sig att jag mår bäst om jag både får dricka kaffe i fred och ibland sova middag eller göra en yoga nidra. De kan till och med föreslå det! För mamma är bäst och roligast när hon är utvilad. Det gynnar alla!

När jag gjorde en lajv på Instagram med Johanna berättade även hon om hur hennes familj också har förstått hennes behov av att göra yoga för att må bra och fungera som bäst. Det är så fint när alla i familjen ges det utrymme de behöver.

Jag vet att det kan vara svårt att ta sig tid till yoga, en tupplur eller en promenad själv när så mycket ska göras hemma. Speciellt om det känns som att man lämnar en eventuell partner eller storasyskon med ansvar. MEN det kan verkligen vara det bästa för alla!

Ibland kanske man behöver göra först, för att resten av familjen ska fatta nyttan av det. Men det är verkligen så att en utvilad mamma gynnar alla i familjen. Jag hoppas att din familj också förstår att mamma behöver vila och möjliggör det, så som min och Johannas har gjort.

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *