Inspiration

Utan drömmar kan inget förändras

Utan drömmar kan inget förändras

Om jag inte ens kan tänka tanken, så kommer ingen förändring att ske. Utan drömmar kan inget förändras åt det håll jag vill.

Det slår mig ibland. Att det ju är så. Att om jag inte tillåter mig själv att drömma, skapa visioner, önska mig och fundera på hur det skulle kunna vara… då kommer jag stå kvar där jag står.

Det behöver nödvändigtvis inte vara något fel i det… men jag tror att vi är få som verkligen mår bra av stagnera. Själv mår jag bra av att utvecklas och vara på väg framåt i stort eller litet.

Jag tror det är hälsosamt att tillåta sig att drömma och drömma stort om du vill! Ibland får man höra välmenande råd om att man inte ska göra det för att man då kan bli besviken. Men det är ju ett konstigt sätt att leva. Det blir ju hemskt trångt i den lilla bubblan tänker jag. Där snackar vi verkligen stagnation.

Så här i början av ett nytt år kan det ju passa bra att sätta sig ner och fundera på vad en vill – drömma! Kanske har du möjlighet att ta en dag att verkligen grotta ner dig i önskemål och drömmar. Ljuvligt!

Eller så kan du ta det i mindre bitar. Som en del i din dagliga self care-rutin. För en sån har du väl? (Inte jag!)

fjällvandring dröm

3 sätt att drömma

Här kommer tre sätt som du kan göra det här med drömmande lite enklare så det kan bli en härlig men inte så stor grej.

Dagdröm

tillåt dig att stirra ut i intet och låta tankarna fara till trevliga ställen. Den där tiden då du väntar på bussen eller pendlar kanske du kan låta bli att ta upp telefonen och istället dagdrömma? Om du får välja drömmer du dig bort till semester på en paradisstrand eller att kunna jobba från fjällen? Eller är det drömmen om att starta band eller köpa en elbil? Det bästa med att dagdrömma är ju att ingen annan än en själv får bestämma! Och just dagdrömmandet är så härligt för att det inte finns några regler, inga som kan säga bu eller bä, det går inte att göra fel och det är så prestigelöst.

Skriva

Att flödesskriva kan vara väldigt hjälpsamt. Det betyder att du sätter pennan till pappret och bara skriver på, låter orden komma och inte censurerar dig själv. Kanske börjar du med ”Jag önskar mig…” och sen får du helt enkelt se vad som kommer. Det kan ju också vara kul att ha kvar och i efterhand se om det där som bara dök upp för ett år sedan faktiskt har blivit av. Eller så kanske det bara var en tillfällig tanke.

Tänk om…

Tillåt dig att tänka tanken ”Tänk om…” Ofta har vi många föreställningar om hur saker ska vara eller borde vara. Vi har tankar om vad som behövs för att vi till exempel ska kunna göra ditten och datten. Det är lätt att fastna där. Jag vet!

*Jag önskar att jag kunde byta jobb men det går inte för jag har inte rätt utbildning.

*Jag skulle vilja flytta men det är ingen ide att tänka på för jag har inte råd.

*Jag skulle vilja börja med en ny hobby men jag har inte tid.

Men tänk om… tänk om du skulle kunna omskola dig, tänk om ditt drömjobb inte kräver någon annan utbildning? Tänk om du kan hitta ett boende som inte kostar mer, tänk om du skulle ha alla pengar i världen hur skulle du bo då? Tänk om du hade all tid i världen, vad skulle du vilja göra då?

När du drömmer behöver du inte hindras av dina föreställningar, eller ens av verkligheten! Drömmar är ju till för att just drömma och behöver inte vara realistiska. Och vem vet, kanske hittar du någon idé där som faktiskt kan leda dig ett steg närmare din dröm.

tillåt dig att drömma

Brukar du tillåta dig att drömma?

Dröm mer

Dröm mer gott folk! Njut av drömmarna och ta det lugnt. Drömmarna kommer när vi ger oss tid och lite lugn. Och ge dig själv tid att uppfylla drömmar om de är starka och också möjligheten att låta dem vara just drömmar. Drömmar behöver inte leda till förändring!

En yoga nidra kan till exempel vara ett sätt att komma ner i varv och låta tankarna få sprida ut sig.

Dela detta inlägg