InspirationUncategorized

Stark INFÖR klimakteriet

Stark INFÖR klimakteriet

I helgen gick jag och min kollega Malin, som jag har Enköpings yogastudio med, utbildningen Stark genom klimakteriet med Monika Björn. Monika är en fantastiska klimakterieförkämpe!

Har vi turen att åldras kommer vi alla mammor att hamna i klimakteriet, förr eller senare. Lika bra att vara beredd. Kanske är du redan där utan att du tänkt på det. Klimakteriet startar ofta redan vid 35-årsåldern då äggstockarna börjar avveckla sig. Många märker kanske inte så mycket symptom förrän mycket senare och har kanske många fertila år kvar. Det är en långsam process som vissa drabbas hårt av och andra knappt märker.

stark inför klimakteriet

Kunskap är makt

Jag tänker på farmor som inte kände till vad mens var när hon började blöda och där med trodde att hon var dödssjuk. Det förfasas vi idag över. Men tänk hur många som får klimakteriebesvär och inte har en aning om vad det är som händer. SAMTIDIGT som vi har en läkarkår som inte heller vet! Och minimalt med forskning i huvudtaget på kvinnokroppar. Det är faktiskt förfärligt!

Jag gillar termen övergångsåldern. Det ger en känsla av att vi ska från en fas till en annan och att den är viktig. Jag arbetar mycket med graviditeter och födande vilket ju också är en slags passage. I boken ”Childbirth as a Rite of passage” av Rachel Reed tar hon också upp klimakteriet som en fas, en rit i livet.

Livsstilsfaktorer

Även den som äter perfekt och både yogar och styrketränar kan drabbas hårt av minskningen av hormoner i kroppen. Det är liksom inte ”rättvist” på det sättet. Men med det sagt är det livsstilsfaktorer som i störst grad, av ickemedicinskt insatser, kan hjälpa oss med eventuella klimakteriebesvär.

Stark INFÖR klimakteriet är nu min nya devis. Hur kan jag förbereda mig och min kropp inför minskade östrogen- progesteron- och GABA-nivåer?

Stark INFÖR klimakteriet

Så hur tänker jag?

Jo, jag tänker att jag kan förbereda mig med kunskap och dessutom min kropp och knopp på den här övergångsåldern. Jag kan ge mig bra förutsättningar för att det ska gå så smidigt som möjligt. När dagen väl är här kommer jag inte tveka att ta hormoner men det finns också mycket som vi alltså kan göra redan nu.

Styrketräna

När vi blir äldre kommer vår muskelmassa minska. Det här är ett problem eftersom det i sin tur ofta leder till inaktivitet, som gör saken värre. Det leder vidare till benskörhet, minskade testosteronnivåer (även hos kvinnor), risk för diabetes typ 2 och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Trist!

Innan jag fick barn styrketränande jag ganska mycket. Men det var en av de saker som försvann någonstans efter halva graviditeten och till för ungefär ett år sedan när jag återupptag det (alltså 14 år!). Jag har i perioder styrketränat med kroppsvikt hemma men nu är jag tillbaka vid de fria vikterna och älskar det.

Nu är jag ännu mer fast besluten om att hålla i styrketräningen. Tänk vad bra det vore att öka så mycket muskelmassa som möjligt (inom rimliga gränser) innan den större nedbrytningen startar. Självklart är det inte kört sen heller. Men det kräver mer av kroppen att öka i muskelmassa senare. Jag hoppas kunna styrketräna livet ut för att kunna hålla mig i fysisk god form. Jag vill orka leka med eventuella barnbarn och leva ett aktiv liv utan risk att bryta ben.

Sömn och återhämtning

Jag har redan börja märka att jag behöver mer återhämtning efter tuffa träningspass och att min sömn börjat strula lite. Det skulle kunna ha med hormoner att göra.

Därför tänker jag att jag ska boka in ännu mer av återhämtningstid för mig själv och periodisera min träning där någon vecka här och där får bli betydligt lugnare. Jag kommer också boka in ”yoga nidra” i mina arbetsveckor. Ett pass yinyoga i veckan skulle heller inte vara dumt. De yogapass jag själv håller i räknar jag inte.

Som egenföretagare är det lätt hänt att alltid vara lite på jobbet men jag ska se till att jag har skärmfri tid och dagar då jag är helt ledig.

Kosten

Jag äter inte så mycket kött och har därför sedan flera år ätit till exempel b-vitaminkomplex för att kompensera det. Jag äter en del andra kosttillskott också men jag tänker att det viktigaste är att fortsätta att äta så ”rent” som möjligt. Och jag ska minska sockret lite mer än vad jag gjort sen före jul nån gång…

Kaffe tänker jag att jag inte ska dricka efter kl 12 eftersom de påverkar min sömn negativt. Mitt älskade kaffe på morgonen kommer dock aldrig stryka på foten, tror jag.

Har du tänkt på klimakteriet? Har du funderat på hur du kan förbereda dig?

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *